Łatwe i smaczne ciasto ucierane z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.miękką margarynę, cukier, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia z 3-4 minuty, masa będzie zważona, ale ma taka być
2.wsypać do masy mąkę z proszkiem i połączyć składniki mikserem na dużych obrotach
3.do ciasta wsypać zasypane cukrem porzeczki i krótko mikserem połączyć składniki
4.forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie
5.lukier żółty przygotować wg opisu na opakowaniu i polać nim ciasto, udekorować gałązkami porzeczek
Porady
kilka godzin przed pieczeniem porzeczki umyte zasypać dwiema łyżkami cukru, zostawić kilkanaście gałązek porzeczek do dekoracji
Komentarze