łatwa, smaczna piernikowa bajaderka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

bajaderka idealne ciasto na wykorzystanie resztek ciast, ciastek, innych dodatków, można dodawać co się lubi..........SMACZNEGO!!!

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie, margaryna 150 gram, woda 3/4-1 szklanka, kakao 2 łyżki, dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram orzechy włoskie 3/4 szklanki, rodzynki 1/2 szklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba

Łatwa, smaczna piernikowa bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek
  • etap 2. margarynę zagotować z wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia na dnie formy), dodać orzechy, rodzynki, wódkę, dżem niskosłodzony i wlać tłuszcz, wszystko ręką połączyć
  • etap 3. forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę i dobrze do dna ubić, schować do lodówki najlepiej na całą noc
  • etap 4. bajaderkę wyjąć na talerz, krem toffi przygotować wg opisu na opakowaniu, posmarować grubo wierzch ciast, posypać posypką i do lodówki na kilka godzin - bajaderka idealne ciasto na wykorzystanie resztek ciast, ciastek, innych dodatków, można dodawać co się lubi..........SMACZNEGO!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy