Łatek z masą serową

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto,które ładnie się prezentuje i wyśmienicie smakuje

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto białe:
    6 białek
    · 200 g cukru
    · 4 łyżki mąki pszennej
    · 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    · 1 łyżka octu
    · ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ciasto ciemne:
    6 jaj
    · pół szklanki cukru
    · szklanka mąki pszennej
    · 2 łyżki kakao
    · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg sera białego zmielonego lub z wiaderka (ja robiłam z wiaderka)
    · szklanka cukru
    · 6 żółtek
    · 1 budyń śmietankowy
    · cukier waniliowy
    · ½ szklanki mleka
    · 200 g masła lub margaryny
    Polewa:
    1 czekolada mleczna
    1 łyżka mleka
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łatek z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łatek 1. Ciasto białe:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko mieszamy.
    Ciasto ciemne:
    Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
    Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i jasnego,następnie wyrównujemy.
    Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
    Masa serowa:
    Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka.. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą,cały czas mieszamy.
    Na gotującą się masę serową wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
    Upieczone ciasto kroimy na trzy blaty.Gorącą masą serową przekładamy blaty.
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mleko i masło,mieszamy,smarujemy przełożone ciasto i dekorujemy.Możemy na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować