Łatek z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto białe:Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko mieszamy.
Ciasto ciemne:
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy, następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy.
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i jasnego,następnie wyrównujemy.
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Masa serowa:
Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka.. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą,cały czas mieszamy.
Na gotującą się masę serową wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć.
Upieczone ciasto kroimy na trzy blaty.Gorącą masą serową przekładamy blaty.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej,dodajemy mleko i masło,mieszamy,smarujemy przełożone ciasto i dekorujemy.Możemy na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
Komentarze