Lastryko

4.48 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kultowe, ale warto przypomnieć!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 l kremówki 30%
    2 łyżki cukru
    2 czubate łyżki żelatyny

    3 galaretki kolorowe
    3 szkl wrzątku
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Galaretki

Lastryko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy, każdą w szklance wody i wlewamy do głębokich talerzy. Czekamy, aż porządnie stężeją.

    Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Żelatynę zalewamy małą ilością wrzątki i rozpuszczamy, żeby nie było grudek. Do gotującej kremówki, wlewamy delikatnie żelatynę. Podgrzewamy jeszcze chwilę stale mieszając. Studzimy.

    Stężone galaretki, kroimy w kostkę, wsypujemy do formy i zalewamy zimną śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.

Porady

U mnie mała keksówka, ale można też zrobić np. w pucharkach,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować