Lazania z warzywami i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lazania , ale bez mięsa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g obgotowanych mrożonych podgrzybków
    5 łyżek masła
    2 łyżki mąki
    350 ml mleka
    2 żółtka
    7 łyżek śmietany
    sól
    świeżo utarta gałka muszkatołowa
    2 cebule
    100 g marchwi
    100 g selera naciowego
    200 g porów
    pół strąka czerwonej papryki
    200 ml bulionu jarzynowego
    100 g startego parmezanu
    pieprz
    8 płatów lasanii
    masło do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania z warzywami i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasania z warzywami i grzybami 1. Rozmroziłem obgotowane mrożone podgrzybki ( jeszcze lepiej wykorzystać świeże smardze lub prawdziwki ). Osączyłem na sicie. Cebule drobno posiekałem w kostkę i na małym ogniu zeszkliłem na 2 łyżkach masła.

    Na patelni rozgrzałem na małym ogniu 2 łyżki masła, zasmażyłem mąkę. Rozprowadziłem mlekiem, mieszając trzepaczką zagotowałem. Dalej gotowałem sos na słabym ogniu, aż zgęstniał. Żółtka lekko rozmąciłem ze śmietaną, wymieszałem z 4 łyżkami lekko ostudzonego sosu, następnie wlałem do pozostałego sosu, podgrzałem, ale już nie gotowałem. Doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodałem grzyby, gotowałem na średnim ogniu 10 minut.

    Marchew obrałem, seler umyłem, pory oczyściłem, przekroiłem na pół wzdłuż i umyłem. Połówkę papryki oczyściłem z nasion, umyłem. Wszystkie warzywa drobno pokroiłem w kostkę.

    W garnku roztopiłem łyżkę masła, dodałem pokrojone marchew, seler i paprykę, wlałem bulion warzywny. Warzywa gotowałem na średnim ogniu 4 minuty, następnie dodałem pory i uduszone z cebulą grzyby. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem i 40 g parmezanu.

    Płaty lasagne obgotowałem w dużej ilości osolonej wody, odcedziłem, zahartowałem zimną wodą. Rozgrzałem piekarnik do temperatury 250 stopni C.

    Prostokątną formę wysmarowałem w środku masłem. Na dnie rozłożyłem jedną warstwę lasagne. Posmarowałem ją sosem, przykryłem kolejną warstwą ciasta i sosu. Ostatnią warstwę ciasta, polałem sosem, posypałem pozostałym parmezanem. Wstawiłem na 20 minut do gorącego piekarnika. Na powierzchni lasagne mogą pojawić jasnobrązowe plamy, ale nie wolno dopuścić do powstania twardej skorupki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować