Lasagne ze szpinakiem

  • wyświetlono: 474 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe danie jak ktoś uwielbia takie wynalazki

26175624_2116966118330162_1255636256_n
  • 80min

Składniki

16 płatów lasagne
2 łyżki startego parmezanu
tłuszcz do formy
SOS POMIDOROWY:
puszka krojonych pomidorów
cebula
łyżka masła
cukier
sól, pieprz
FARSZ :
marchewka
cebula
puszka krojonych pomidorów
3 łyżki masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 liście laurowe
150 ml czerwonego wina
100 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
FARSZ SZPINAKOWY:
50 dag świeżego szpinaku
cebula
ząbek czosnku
8 dag sera ricotta
łyżka oliwy
4 posiekane liście szałwii
3 łyżki śmietany
jajko
gałka muszkatołowa
sól, świeżo mielony pieprz
SOS BESZAMELOWY:
2–3 łyżki masła
3 łyżki mąki
750 ml mleka
kawałek skórki cytrynowej

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne ze szpinakiem

  • 1. Etapy przygotowania
    Sos pomidorowy : cebulę obrać, pokroić, zeszklić na maśle. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, cukrem, wymieszać. Dusić 10 min.

    Farsz : marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać, wraz z marchewką poddusić na maśle. . Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory, pietruszkę, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Wlać bulion, wyjąć liście laurowe, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

    Farsz szpinakowy : szpinak umyć, blanszować 3 min w osolonym wrzątku. Odcedzić, dobrze osączyć i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oliwie. Szpinak wymieszać z ricottą, szałwią, śmietaną, jajkiem, cebulą i czosnkiem, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.

    Sos beszamelowy : masło roztopić, dodać mąkę, lekko podsmażyć (nie rumienić). Cały czas mieszając wlać mleko, dodać skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gotować chwilę na małym ogniu, mieszając, aż beszamel zgęstnieje.

    Na dno natłuszczonej formy żaroodpornej wlać trochę beszamelu. Ułożyć warstwę płatów lasagne, polać beszamelem, ułożyć warstwę szpinaku i znów płaty lasagne. Polać beszamelem i wyłożyć farsz. Przykryć płatami lasagne, wlać resztę beszamelu. Na wierzchu ułożyć pozostały szpinak, resztę płatów. Zalać sosem pomidorowym i posypać parmezanem. Piec 40 min w temp. 200°C.

Porady

ZAWSZE SIĘ UDAJE

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiataDANIE NA CIEPŁO NA IMPREZKI

Komentarze

Podobne przepisy

Lasagne ze szpinakiem mięsem i grzybami

Dodane przez: luna19

Lasagne ze szpinakiem mięsem i grzybami

Lazania zawsze na czasie

lasagne ze szpinakiem

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie...

Pomimo, że lasagne jest wegetariańska...

image-0cac7l1

Dodane przez: paolineczka

Zielone lasagne ze szpinakiem (także od 24...

Pyszna lasagne w nieco innej wersji....

Lasagne ze świderkami

Dodane przez: sykus1988

Lasagne ze świderkami :)

Przepis jest prosty a potrawa pyszna...

lasagne

Dodane przez: marysiaz

Lasagne z kurczakiem i szpinakiem

Na deszczowy poniedziałek lasagne...

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Dodane przez: RedakcjaPP

Lasagne z mięsem i szpinakiem

Od niedawna poznaję tajniki gotowania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE