Lasagne ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Bardzo pyszne, rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 40 dag makaronu lasagne
    50 dag siekanego mrożonego szpinaku
    1 cebula
    30 dag sera fety
    10 dag mozzarelli
    3 ząbki czosnku
    bazylia
    2 łyżki oliwy
    sól
    pieprz
    SOS BESZAMELOWY:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    0,5 l mleka
    gałka muszkatałowa
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Czosnek i cebule posiekaj i zeszklij na oliwie
    2. Dodaj szpinak i ogrzewaj aż się rozmrozi
    3. Wymieszaj z pokruszoną fetą. Dodaj sól i pieprz
    4. Zrób sos, w garnku roztop masło, oprósz mąką, i zasmaż na biało. Do zasmażki wlej mleko, zagotuj powoli mieszając. Sos dopraw gałką i pieprzem.
    5. Na dno wysmarowanej masłem żaroodpornej formy wlej cienką warstwę beszamelu, ułóż kilka plastrów lasagne, polej je sosem i posmaruj masą szpinakową.
    6. Przykryj płatami lasagne, polej je sosem, a nastepnie posmaruj masą szpinakową
    7. W ten sposób ułóż pozostałe warstwy aż do wyczerpania składników.
    8. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lasagne. Wierzch polej beszamelem i obłóż plasterkami mozzarelli.
    9. Piecz ok. 45 minut , w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować