Lasagne ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodka forma lasagne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 6 płatów makaronu lasagne
    pół kg śliwek
    łyżka masła
    czubata łyżka mąki
    pół szklanki mleka
    aromat rumowy
    cukier

Lasagne ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łyżkę masła rozpuszczamy w garnku z łyżką mąki, mieszamy, żeby nie potworzyły się grudki i powoli dolewamy mleko, by powstał gładki sos. Ściągamy z gazu i dodajemy kilka kropel aromatu.
    Sos rozprowadzamy cienką warstwą na dnie foremki, kładziemy na nim pierwszą warstwę ciasta (2 płaty), i smarujemy znów sosem. Na to wykładamy przepołowione i wydrążone śliwki, posypujemy cukrem. Przykrywamy ciastem. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na samym wierzchu kładziemy ciasto i polewamy go resztą sosu.
    Pieczemy pod folią około 40 minut, a potem odkrywamy i dopiekamy jeszcze 10, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Porady

Płaty ciasta można wcześniej ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, wtedy czas pieczenia będzie krótszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy