Lasagne z warstwą pieczarek

  • wyświetlono: 783 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Lubię włoską kuchnię, jednak lasagne przygotowuję sporadycznie. Tą urozmaiciłam dodając warstwę pieczarek.

Joanna Tokarz

Składniki

Dla ok 5 osób:

15 płatów makaronu lasagne
800g mielonej szynki wieprzowej
2 cebule
1/2 kg pieczarek
1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
30g pestek dyni
500g tartego na grubych oczkach sera żółtego (typu gouda)
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
3 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki przecieru pomidorowego
masło do wysmarowania formy


Sos beszamelowy:
3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82%
2 łyżki maki pszennej
1/2l mleka
szczypta soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne z warstwą pieczarek

  • Mięso smażymy z przyprawami1. Mięso smażymy na małym ogniu na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawami:
    papryką, bazylią, oregano, przyprawą do mielonego mięsa, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy.
  • Pieczarki2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni.
  • 3. Sos beszamelowy:
    Do roztopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, by nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym ogniu) aż do momentu zgęstnienia.
  • Przełożenie4. Przełożenie:
    Formę smarujemy masłem. Układamy warstwę makaronu- następnie mięsa- polewamy odrobiną sosu beszamelowego i posypujemy serem. Ponownie makaron. Drugą warstwę stanowi 2/3 farszu pieczarkowego, znowu sos, ser żółty i makaron, mięso-sos- ser- makaron,ostatnia porcja mięsa wymieszana z resztą pieczarek- sos-ser- makaron. Wierzch polewamy resztą sosu i obficie posypujemy startym serem.
    Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut. Podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mielonelasagneLazaniaSOS BESZAMELOWYdanie makaronowez pieczarkamiprzepis_miesiąca1000z suszonymi pomidoramiPokochaj_olej_rzepakowyz pestkami dyni

Komentarze

Podobne przepisy

Lasagne z mięsem mielonym

Dodane przez: AnetaJ

Lasagne z mięsem mielonym

Wersji na lasagne jest wiele, wszystko...

Rolada z kapustą

Dodane przez: Mniam1

Rolada lasagne z młodą kapustą

Mielona wieprzowina zawinięta w...

image-1jbnmvi

Dodane przez: Julia98

Lasagne (lazania) z cukinią

Ta wersja lasagne jest jeszcze...

Lasagne z kapusta białą

Dodane przez: agatab

Lasagne z kapustą białą

To danie to pomysł na lasagne w...

image-17iop7k

Dodane przez: kmiecag

Lasagne z cukinią

Każdy zna standardowy przepis na...

lasagne

Dodane przez: marysiaz

Lasagne z kurczakiem i szpinakiem

Na deszczowy poniedziałek lasagne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE