Lasagne z warstwą pieczarek

0 (0 ocen)

Lubię włoską kuchnię, jednak lasagne przygotowuję sporadycznie. Tą urozmaiciłam dodając warstwę pieczarek.

Składniki:

  • Dla ok 5 osób:

    15 płatów makaronu lasagne
    800g mielonej szynki wieprzowej
    2 cebule
    1/2 kg pieczarek
    1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
    30g pestek dyni
    500g tartego na grubych oczkach sera żółtego (typu gouda)
    sól, pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka oregano
    2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    masło do wysmarowania formy


    Sos beszamelowy:
    3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82%
    2 łyżki maki pszennej
    1/2l mleka
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lasagne z warstwą pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso smażymy z przyprawami 1. Mięso smażymy na małym ogniu na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawami:
    papryką, bazylią, oregano, przyprawą do mielonego mięsa, ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem i pieprzem. Możemy delikatnie posolić jeśli chcemy. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy.
  • Pieczarki 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni.
  • 3. Sos beszamelowy:
    Do roztopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, by nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym ogniu) aż do momentu zgęstnienia.
  • Przełożenie 4. Przełożenie:
    Formę smarujemy masłem. Układamy warstwę makaronu- następnie mięsa- polewamy odrobiną sosu beszamelowego i posypujemy serem. Ponownie makaron. Drugą warstwę stanowi 2/3 farszu pieczarkowego, znowu sos, ser żółty i makaron, mięso-sos- ser- makaron,ostatnia porcja mięsa wymieszana z resztą pieczarek- sos-ser- makaron. Wierzch polewamy resztą sosu i obficie posypujemy startym serem.
    Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso Olej Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować