Lasagne z mięsem, szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

Lasagne i moja wariacja na jej temat - najprostsze trzy składniki połączone razem dały pyszny efekt końcowy.

Składniki:

  • około 15 płatów makarony lasagne
    600g mięsa mielonego
    450g mrożonego szpinaku
    1 puszka pomidorów w zalewie
    2 pomidory
    1 duża cebula
    5 ząbków czosnku
    6 plastrów żółtego sera
    3 łyżki śmietany (1 do doprawienia szpinaku, 2 do posmarowania formy)
    2 łyżki mleka
    1 jajo
    1/2 łyżeczki cukru
    oregano
    bazylia
    czosnek niedźwiedzi
    tymianek
    papryka ostra
    pieprz czarny
    sól
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Lasagne z mięsem, szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przed zabraniem się za przyrządzanie lasagne rozmrażamy szpinak.

    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (około 3 łyżki), szklimy. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem. Równomiernie podsmażamy.
  • 2. Szpinak odsączamy, przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do szpinaku. Doprawiamy solą, łyżką śmietany i mlekiem. Mieszamy i dalej podgrzewamy aż szpinak odparuje. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy roztrzepane jajko.
  • 3. Pomidory wyjmujemy z puszki co garnuszka, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, tymiankiem, solą i cukrem. Mieszając podgrzewamy - zdejmujemy z ognia gdy pomidory się rozpadną a sos zacznie bulgotać.
    Pomidora myjemy i kroimy na plastry.
  • 4. Formę smarujemy śmietaną i układamy kolejno:
    - płaty lasagne
    - 1/3 sosu pomidorowego
    - połowę mięsa mielonego
    - połowę szpinaku
    - płaty lasagne
    - 1/3 sosu pomidorowego
    - pozostałe mięso
    - pozostały szpinak
    - płaty lasagne (teraz wszystko lekko dociskamy)
    - resztę sosu pomidorowego
    - pokrojonego w plastry pomidora
    - plastry żółtego sera
    - posypujemy ziołami.
  • Lasagne z mięsem, szpinakiem i pomidorami 5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Mięso Pomidor Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować