Lasagne z mięsem, szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed zabraniem się za przyrządzanie lasagne rozmrażamy szpinak.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem (około 3 łyżki), szklimy. Dodajemy mięso mielone i dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem. Równomiernie podsmażamy.
2.Szpinak odsączamy, przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do szpinaku. Doprawiamy solą, łyżką śmietany i mlekiem. Mieszamy i dalej podgrzewamy aż szpinak odparuje. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy roztrzepane jajko.
3.Pomidory wyjmujemy z puszki co garnuszka, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, oregano, bazylią, tymiankiem, solą i cukrem. Mieszając podgrzewamy - zdejmujemy z ognia gdy pomidory się rozpadną a sos zacznie bulgotać.
Pomidora myjemy i kroimy na plastry.
4. Formę smarujemy śmietaną i układamy kolejno:
- płaty lasagne
- 1/3 sosu pomidorowego
- połowę mięsa mielonego
- połowę szpinaku
- płaty lasagne
- 1/3 sosu pomidorowego
- pozostałe mięso
- pozostały szpinak
- płaty lasagne (teraz wszystko lekko dociskamy)
- resztę sosu pomidorowego
- pokrojonego w plastry pomidora
- plastry żółtego sera
- posypujemy ziołami.
5.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 30 minut.
Komentarze