Lasagne z mięsem gotowanym może być po rosole

4.47 (153 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowsza wersja lasagne z mięsem gotowanym a nie smażonym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mięsa gotowanego
    Pietruszka,marchewka z rosołu
    Cebula
    2 ząbki czosnku
    Puszka pomidorów krojonych w puszce bez skórki
    Mały koncentrat pomidorowy
    1 łyżeczka oregano
    50g żółtego sera twardego
    Makaron do lasagne ja użyłam 9 płatków
    Olej
    Beszamel:
    200 ml mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    50g żółtego zera
    Sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z mięsem gotowanym może być po rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek podsmażyć. Mięso przemielić wraz z gotowaną marchewką, pietruszką i z usmażoną cebulą i czosnkiem. Masę przemieloną wrzucić na patelnię dodać koncentrat ,oregano i puszkę pomidorów krojonych. Dusić wszystko około 20 minut na małym ogniu. W międzyczasie zrobić beszamel. Rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę i rozmieszać szybkimi ruchami. Dodać mleko i mieszać co jakiś czas aż do zagotowania. Wyłączyć gaz i dodać starty żółty ser. W naczyniu żaroodpornym układać płaty makaronu ,mięso, beszamel i tak warstwowo( u mnie trzy warstwy) na koniec beszamel posypać starym żółtym serem. piec w 180 stopniach przez 30-40 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować