Lasagne z indykiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju
Doprawiamy sola oraz przyprawą do indyka.
2.Na drugiej patelni prużymy pokrojoną w kostkę cebulę.
Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki.
Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie dodajemy obrane z nasion i pokrojone w paseczki papryki oraz pokrojone w kostkę ogórki.
Łączymy wszystkie warzywa z koncentratem pomidorowym i jak ktoś lubi wyrazisty smak, doprawiamy papryką.
3.Warzywa łączymy z mięsem.
4.Następnym zadaniem jest przygotowanie sosu beszamel: rozpuszczamy w rondelku masło, następnie zestawiamy z palnika i dodajemy mąkę, wlewamy powoli mieszając mleko i doprawiamy pieprzem gałką oraz solą, gotujemy.
5.Płaty makaronowe 2 minuty obgotujemy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
6.Przykrywamy połową sosu mięso warzywnego.
7.Ponownie makaron i połowę sosu beszamel.
8.Sos przykrywamy serem i wykładamy pozostały sos warzywny z mięsem.
9.Końcową warstwą jest makaron, sos beszamel i ser.
Zapiekamy w piekarniku 20 minut w 180°C.
10.Przed podaniem można polać ketchupem.
Smacznego.
Komentarze