LASAGNE Z GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

zapiekanka z makaronu i grzybów

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • (forma 20x30)
    9 płatów makaronu do lasagne
    100 g mozzarelli
    50 g parmezanu
    250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki)
    1 cebula
    1 ugotowana marchewka
    400 ml bulionu
    300 ml śmietany
    1 jajko
    szczypta soli i pieprzu do smaku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem

Lasagne z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy 15-20 minut. Po tym czasie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy grzyby i chwilę smażymy razem. Grzyby mieszamy ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie studzimy.
    Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu.
    Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty. Układamy 1 warstwę makaronu w formie wysmarowanej masłem, polewamy częścią mieszanki bulionowej, posypujemy warstwą grzybów oraz mozzarelli, przykrywamy kolejną warstwą obgotowanego makaronu, czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch posypujemy parmezanem.
    Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować