Lasagne z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie obieramy, kroimy na plastry i grilujemy na patelni grillowej.
2.Mięso przysmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i jeszcze chwilę smażymy mieszając.
3.Podlewamy mięso 0,5 szklanki mleka, dodajemy łyżkę śmietany, koncentrat. Na średnim gazie dusimy pod przykryciem.
4.Gdy mięso będzie gotowe doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z malin. Włosi radzą aby do sosów bolońskich dodawać łyżeczę cukru, ja jednak wolę sok.
5.Sos do sphagetti rozrabiamy z wodą (300 ml) i dodajemy do naszego mięsa. Zmiejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając dusimy pod przykryciem.
6.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy cukinii i przekładamy sosem naprzemiennie aż do skończenia składników.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 20 min (180 stopni C).
Następnie wyciągamy na chwilę lasagne i smarujemy górę mieszaniną żółtego sera i pozostałej śmietany. Dzięki temu nasza skorupka serowa będzie kremowa.
Posypujemy oregano i pieczemy kolejne 20 min.
Porady
Można co drugą warstwę dodać kilka pokrojonych cieniutko plasterków pomodora i posypać aromatycznym serem np grana padano, wzbogaci to smak potrawy.
Komentarze