Makaron w wersji słodkiej. Płaty przekładane mascarpone z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane sosem karmelowo-pomarańczowym z orzechami i lekką nutą amaretto.
30 min
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu B:
3 płaty makaronu do lasagne
200 g mascarpone
50 g mieszanki orzechów (nerkowce, włoskie, pekan, migdały)
Lasagne na deser z kremem z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płaty makaronu ugotuj w wodzie, odkładaj osobno na talerze. Pomarańczę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę. Mascarpone wymieszaj ze skórką i z 2 łyżkami cukru pudru.
2.Z pomarańczy zetnij skórę i wytnij segmenty, z reszty wyciśnij sok do miski. Na patelnię wsyp 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody, postaw na palnik, cukier powinien się skarmelizować, w trakcie nie ruszaj patelnią ani nie mieszaj. Dodaj cząstki pomarańczy, wlej sok, przemieszaj i poczekaj aż sok lekko odparuje, dodaj likier i odparuj go. Dodaj orzechy, oblep je karmelem i odstaw z ognia.
3.Każdy płat posmaruj serkiem mascarpone, przekrój każdy blat po środku i ułóż jeden na drugim. Całość przekrój osrtym nożem w poprzek. Podawaj z karmelowym sosem.
Komentarze