Lasagne milanese

0 (0 ocen)

Potrawa dedykowana wielbicielom włoskiej kuchni. Prezentuję moją wersję lazanii po mediolańsku (lasagne milanese).

Składniki:



  • opakowanie płatów lazanii
    sól
    szczypta cukru
    2 łyżki masła
    2 łyżki oliwy
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    kilka plasterków włoskiej szynki
    200 - 300 g pieczarek
    6 pomidorów
    mielony kolorowy pieprz
    świeże zioła (oregano, bazylia, pietruszka)
    oliwa lub masło do wysmarowana naczynia
    150-200 g parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne milanese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty makaronowe gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na łyżce masła i oliwie smażymy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną szynkę i pieczarki. Następnie dodajemy obrane pokrojone pomidory, cukier, zioła i dusimy, aż sos zgęstnieje. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem. Na dno kładziemy płaty makaronowe, polewamy sosem i posypujemy serem i tak do wykończenia składników, Ostatnią warstwą jednak powinien być makaron posypany serem i posypany wiórkami masła. Zapiekamy około 30 minut w 180 - 200 stopniach C na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować