Lasagne dyniowe z sosem mięsnym i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Płaty makaronowe zastąpiłam cienko pokrojoną dynią piżmową. Płaty dyniowe przełożyłam sosem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, duszonym porem oraz kulkami mini mozzarelli. Wyszło pysznie, lekko i aromatycznie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g dyni piżmowej, podłużna część bez gniazda nasiennego
    sos:
    800 g mięsa mielonego, można użyć mieszanego, wołowiny lub mięsa z udek indyczych
    200 g suszonych moreli
    3-4 szalotki
    2-3 łodygi selera naciowego
    500 g passaty pomidorowej
    łyżka masła
    ząbek czosnku
    kawałek imbiru
    sól
    pieprz
    chili w płatkach
    roztarte ziele angielskie
    szczypta cynamonu
    50 ml porto

    por
    łyżka masła
    sól
    pieprz

    mozzarella 3 duże kulki lub około 60 kuleczek mini mozzarelli
    chili w płatkach

    pomidorki koktajlowe na wierzch
    bazylia lub natka pietruszki do ozdobienia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Lasagne dyniowe z sosem mięsnym i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone szalotki, dodajemy posiekany czosnek i imbir. Do podduszonych warzyw dodajemy mięso i je dusimy. Do mięsa dodajemy pokrojonego selera naciowego i morele, dusimy około 15 minut na małym ogniu. Wlewamy passatę pomidorową i porto dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Pora kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle. Solimy i pieprzymy do smaku.

    Dynię kroimy za pomocą mandoliny na cienkie i długie plastry.

    Naczynie żaroodporne wysmarowujemy masłem. Układamy warstwę z płatów dyni, sos mięsny, płaty dyniowe, pora i kawałki mozzarelli. Na wierzchnią warstwę wykładamy mini kulki mozzarelli, plasterki pomidorków koktajlowych, posypujemy solą, pieprzem oraz płatkami chili.

    Zapiekamy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy posypane natką pietruszki lub listkami bazylii.

Porady

Lasagne można złożyć dzień wcześniej, a przed podaniem należy je tylko zapiec. Zamiast jednej dużej zapiekanki można przygotować mini lasagne w naczynkach do zapiekania. Jeśli sos doprawiliśmy delikatnie to płaty dyniowe proponuję posypać lekko solą i pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować