6 płatów makaronu do lazanii
2-3 cebule
200 g sera żółtego
500 g mielonej szynki wieprzowej
1 puszka krojonych pomidorów, u mnie domowe
1/2 bakłażana
1 marchewka
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
sos chili
1.Cebulę obrać i posiekać, zeszklić, dodać mięso i podsmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubym oczku, bakłażana pokroić w kostkę, dodać do mięsa, zalać pomidorami, dodać sos chili i przyprawy, wymieszać i dusić pod przykryciem około pół godziny. Na dnie naczynia do zapiekania rozsmarować 2 łyżki sosu, ułożyć płaty makarony, wylać połowę sosu i posypać połową startego sera. Ułożyć drugą warstwę makaronu, wylać resztę sosu, posypać serem, słodką papryką i ziołami. Zapiekać około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego :)
Komentarze