lasagne

0 (0 ocen)

dobry obiad pachnący ziołami

Składniki:

  • - 8 płatów makaronu do lasagne
    -18 plasterków sera (gołda )
    - 1 puszka pomidorów pokrojonych
    - masło do wysmarowania naczynia
    - 50 dkg mięsa mielonego z łopatki
    - pęczek szczypiorku z cebulkami
    - pęczek bazylii i oregano
    - tymianek kilka gałązek
    - cząber szczypta
    - pieprz
    - listek lubczyku
    - kostka rosołowa
    - czosnek
    - 3 łyżki oleju
    beszamel
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki płaskie
    - nie całe 1/2 l mleka

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. - szczypiorek pokroić razem z cebulkami dać na patelnię olej dodać mięso tymianek cząber pieprz wcisnąć czosnek pokruszyć kostkę rosołową smażyć do zrumienienia dodać puszkę pomidorów pokrojoną bazylię oregano i lubczyk dusić pod przykryciem 15 -20 minut
  • beszamel 2. beszamel
    - rozpuścić masło dodać mąkę wymieszać kilka razy i wlać mleko cały czas mieszać zagotować
  • lasagne 3. naczynie żaroodporne 20 cm /20 wysmarować masłem dać dwa płaty makaronu warstwę mięsa usmażonego ser i sos beszamelowy i od nowa makaron mięso itd do wyczerpania produktów na samą górę ma być sos beszamelowy i kawałek pokruszonego sera zapiekać w piekarniku ok 50 minut 150 stopni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy