Lasagne

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Danie nie jest tak bardzo pracochłonne jak mogłoby się wydawać, smakuje rewelacyjnie.

  • 60 min

Składniki:

  • Nadzienie mięsne:
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - sos do spaghetti Neapolitańskiego
    - sól, pieprz

    Sos beszamelowy:
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - 1,5 szklanki mleka
    - sól, pieprz

    - 12 płatów makaronu lasagne
    - 20 dag sera żółtego
    - bazylia, oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie przez 4-5 min. Po ugotowaniu płaty rozkładamy osobno, aby się nie posklejały.
  • 2. Nadzienie : Do garnka wkładamy mięso i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Robimy sos wg wskazówek na opakowaniu, dodajemy do mięsa. Wciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku.
  • 3. Sos beszamelowy: Na małym gazie roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i energicznie mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wykładamy kolejno: 4 płaty makaronu, nadzienie mięsne, sos beszamelowy, posypujemy częścią startego sera żółtego. Kolejną warstwę tak samo. Na wierzchu powinien być makaron posypany serem żółtym , bazylią i oregano. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować