Lasagne

  • wyświetlono: 327 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Potrawę tą uwielbia mój mężczyzna, dlatego często ją robię. Jest pracochłonna ale warto, pychota.

  • 150min

Składniki

MAKARON:
0,5 kg mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka soli
woda

NADZIENIE MIĘSNE:
0,5 kg mięsa mielonego
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)

SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

DODATKOWO:
30 dag sera żółtego
masło do wysmarowania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Lasagne

  • Rozwałkowane ciasto1. MAKARON:
    1.Mąkę przesiać na stolnicę i usypać mały kopiec. Pośrodku zrobić dołek do którego wrzucamy jajka i sól. Ciasto zagniatamy ok. 10 min. Jeśli jest gęste należy dodać odrobinę wody (powinno mieć konsystencję jak na pierogi).
    2.Ciasto podzielić na części i pojedynczo rozwałkowywać na cienkie placki. Kształt i wielkość zależy od naczynia żaroodpornego jakim dysponujemy. (Ja na rozwałkowanym placku odciskam naczynie i odkrawam nadmiar ciasta).
    3.Pojedynczo gotujemy placki aż do wypłynięcia. Po wyjęciu z wody należy rozprostować ciasto i odstawić do wystygnięcia w takiej pozycji. (Przy wyciąganiu najlepiej użyć większej łyżki, a ciasto położyć na większą tackę - ja używam aluminiowej).
  • Nadzienie mięsne2. NADZIENIE MIĘSNE:
    Mięsno z cebulą dusimy na małym ogniu ok 10min. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat i przyprawy do smaku. Chwilę smażymy bez przykrycia.
  • Sos beszamelowy3. SOS BESZAMELOWY:
    Masło rozpuścić w rondlu na małym ogniu, dodać mąkę i mieszać do jednolitej konsystencji. Wlewamy część mleka i mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć dodać resztę mleka i dalej mieszać. Doprawiamy i doprowadzamy
    do wrzenia. Gdy ma konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy z ognia.
  • Przygotowanie4. W NACZYNIU UKŁADAMY:
    DNO - naczynie masłem - makaron - sos beszamelowy - nadzienie mięsne - ser - makaron - sos - itd. ..... wierzch posypać serem, oregano oraz bazylią.
  • Gotowa5. Piec 20 minut w temp. 180 stopni.
  • Mniam6. Gotowe :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadlasagnepożywna mięsna uczta

Komentarze

Podobne przepisy

image-10w9hlt

Dodane przez: Sylvia90

Lasagne

Pyszna lasagna dla ulubieńców makaronu.Jest...

image-1gp9qx5

Dodane przez: LenaGotuje

Lasagne

Pyszny sos przekładamy płatami...

lasagne

Dodane przez: Beata12

lasagne

dobry obiad pachnący ziołami

Gotowa porcja ;)

Dodane przez: piervfan

Lasagne

Czasochłonne ale warte każdej minuty...

Dodane przez: PolskaGotuje

Lasagne

Ulubione danie mojego męża :)

lasagne

Dodane przez: kasienka1987

lasagne

mniam! moja rodzina uwielbia to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE