Pyszna lasagna dla ulubieńców makaronu.Jest troche pracochłonna ale warto
60 min
Składniki:
makaron lasagne, 20szt.
pieczarki lub inne grzyby, 400g
sos lub sok pomidorowy, wedle uznania
cebula, 1szt.(duża)
mięso mielone, 0,5kg
czosnek, 5 ząbków
olej do smażenia
margaryna do natłuszczenia naczynia
ser żółty, 25dag
1.Ja wcześniej wrzucam makaron do wrzącej wody i gotuję ok.3 min,a potem hartuję go zimną wodą(wszystko po to by skrocić czas pieczenia).Oczywiście nie trzeba tego robić.
Cebulę obieram i kroję w kostkę,Wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem, podsmażam aż zmięknie.Pieczarki obieram i kroję w paseczki lub ścieram na tarce o grubych oczkach.Następnie wrzucam na patelnię z cebulką.Smażę do czasu,gdy pieczarki już zmiękną i będą gotowe do jedzenia.(ok.15min)
W między czasie do osobnego garnka wrzucam mięso mielone i przysmażam.
Gdy pieczarki będą już gotowe przesypuje je do garnka w którym smażę mięso,dodaję odrobinę sosu pomidorowego oraz wyciskam przez praskę czosnek.Do tego wszystkiego dodaję starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.To wszystko jeszcze chwilkę smażę na wolnym ogniu.(By czosnek puścił odpowiedni aromat)
Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem lub margaryną.
Układam makaron tak by zakrył dno, na to mięso z pieczarkami i polewam sosem pomidorowym i tak do wyczerpania składnków.Na wierzch daje makaron i polewam sokiem.
Komentarze