1.Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim mięso mielone. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podczas smażenia mięso rozdzielać łopatką, żeby było drobne. Gdy wyparuje powstała woda dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Do mięsa przełożyć koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie wymieszać. Jeżeli sos jest za rzadki należy zagęścić go zawiesiną mąki pszennej i wody. Na samym końcu dodać śmietankę i dobrze wymieszać. W wodzie zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść płaty makarony i lekko je obgotować (około 2 minuty). Na dno naczynia żaroodpornego rozłożyć warstwę sosu. Na to położyć płaty makaronu. Następnie makaron przesmarować warstwą mięsa, na mięso posypać groszek konserwowy. Czynność powtórzyć do wykończenia składników. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze