w domu nie lubimy beszamelu i dlatego nigdy nie robiłam lasagni, tym razem postanowiłam zrobić ją bez tego sosu i wyszła rewelacyjna

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
    60 dag mięsa mielonego wieprzowego
    1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
    1 koncentrat pomidorowy
    3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
    20 dag żółtego sera w kostce
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 puszka groszku konserwowego
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim mięso mielone. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Podczas smażenia mięso rozdzielać łopatką, żeby było drobne. Gdy wyparuje powstała woda dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Do mięsa przełożyć koncentrat pomidorowy i cukier. Ponownie wymieszać. Jeżeli sos jest za rzadki należy zagęścić go zawiesiną mąki pszennej i wody. Na samym końcu dodać śmietankę i dobrze wymieszać. W wodzie zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść płaty makarony i lekko je obgotować (około 2 minuty). Na dno naczynia żaroodpornego rozłożyć warstwę sosu. Na to położyć płaty makaronu. Następnie makaron przesmarować warstwą mięsa, na mięso posypać groszek konserwowy. Czynność powtórzyć do wykończenia składników. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować