1.Cebulę i ostrą paprykę kroję w mała kostkę podsmażam na oliwie ze szczypta cukru jak cebula się zeszkli dodajemy mięso ,solimy pieprzymy ,dodajemy zioła z każdego po ok.pól łyżeczki,przeciskamy czosnek chwilę smażymy po czym dolewamy przecier pomidorowy i gotujemy aż nadmiar wody odparuje,dodajemy słodkiej papryki.Pieczarki kroimy i podsmażamy,solimy i pieprzymy.DO gorącej wody wrzucam makaron pare sztuk nie wszystko na raz,gotuję go dosłownie 1 minutę i wyciągam (tak robimy z każdymi 12 sztukami ).
Gdy mam gotowy farsz rozkładam w naczyniu żaroodpornym 4 płatki makaronu na to dodaję większą część mięsa posypuje serem,nakładam drugą warstwę makaronu na nią resztę mięsa i pieczarki i jeszcze jedna warstwa makaronu.Posypuję serem i Zalewam to sosem beszamel.Pieczemy w nagrzanym piekarnku w 180st ok 40 min.
Sos beszamel :w głębokim garnku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając żeby się nie spaliła ,dolewamy stopniowo mleko ,cały czas mieszając najlepiej trzepaczką ,żeby sos był gładki,podgrzewamy i mieszamy aż sos zgęstnieje.Na końcu oprawiamy gałką,solą i pieprzem.
Smacznego
Porady
Można dodać do farszu jeszcze oliwki albo suszone pomidory
Komentarze