Lasagne

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lasagne trochę odchudzona,ponieważ nie dodałam sosu beszamelowego, ale w zamian do mięsa dorzuciłam mieszankę ziół.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Mielone mięso wieprzowe: 800 gramów
    - przecier pomidorowy: 200 gramów
    - listki makaronu lasagne: 8 sztuk
    - ser żółty tarty: 300 gramów
    - sól pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oregano: 1 łyżeczka
    - zioła prowansalskie suszone: 1 łyżeczka
    - majeranek suszony: 1 łyżeczka
    - olej (plus do smarowania naczynia): 1 łyżka

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mięso mielone obsmażamy na tłuszczu. Gdy puści soki i zacznie się rumienić dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i dusimy 20 minut.
  • 2. Listki lasagne możemy użyć surowych lub zalać je wrzątkiem i odczekać aż zmiękną ( wybrałam tą druga opcje)
  • 3. Nastawić piekarnik na 180*C
  • 4. wysmarować naczynie żaroodporne tłuszczem układać po 2 paski jednocześnie jeden obok drugiego - u mnie nachodziły na siebie w połowie długości)
  • 5. 1/3 mięsa ułożyć na listkach lasagne,
  • 6. przykryć ponownie listkami lasagne
  • 7. posypać startym serem
  • 8. znowu mięso, listki posypać serem i ostatnią porcję mięsa przykrywamy listkami i posypujemy serem.
  • 9. Zapiekamy w piekarniku do momentu roztopienia sera.
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy