• Dla 6 osób
  • Średni

Nie do końca klasyczne za to bardzo , bardzo dobre. Najlepsze, jeśli płaty ciasta makaronowego zrobi się własnoręcznie- z ciasta opartego na mące i żółtkach. Ale wersja skrócona też jest pyszna :)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - dobrej jakości płaty do lasagne: 12 sztuk
    - cukinia: 1 sztuka
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - pomidory krojone w puszce: 1 sztuka
    - czerwone wino: 100 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 50 mililitrów
    - czosnek: 1 ząbek
    - masło: 3 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 600 mililitrów
    - parmezan: 100 gramów
    - Tuńczyk w sosie własnym - puszka: 1 sztuka
    - mozarella: 100 gramów
    - pieprz, sól, gałka muszkatołowa do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lasagne 1. Cukinię i paprykę posiekać na kawałki, cebulę pokroić drobno. Na glebokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, smażyc chwilę cebulę, dodać cukinię i paprykę, smazyc jeszcze kilka minut. Dodać puszkę ktojonych pomidorów , zgnieciony ząbek czosnku, czerwone wino , sól i pieprz. Wlać trochę wody i gotować całość około 15 minut aż warzywa trochę zmiękną a sos odparuje.
  • Lasagne 2. W garnku roztopić na małym ogniu masło, wymieszać je szybko z mąką aż powstanie jasna zasmażka. Zdjąć z ognia i wlac powoli troche mleka, mieszając sos cały czas trzepaczką aby nie było grudek. Dolać resztę mleka, postawic na ogniu i zagotować, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy beszamel. Dodać starty parmezan, gałkę muszkatołową- ja lubię sporo :) i sól do smaku.
  • Lasagne 3. W naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym rozprowadzić na dnie 2 łyżki beszamelu i 1/4 szklanki mleka. Ułożyć płaty do lasagne, polać je połową sosu pomidorowo- warzywnego. Znów ułożyć płaty, polać połową beszamelu , na którym rozdrobnić tuńczyka. Znów położyć płaty, resztę sosu pomidorowego i znów płaty, które polać resztą beszamelu. na wierzchu ułożyć plasterki mozarelli i zapiekać całość przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st c .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować