Nie do końca klasyczne za to bardzo , bardzo dobre. Najlepsze, jeśli płaty ciasta makaronowego zrobi się własnoręcznie- z ciasta opartego na mące i żółtkach. Ale wersja skrócona też jest pyszna :)
1.Cukinię i paprykę posiekać na kawałki, cebulę pokroić drobno. Na glebokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, smażyc chwilę cebulę, dodać cukinię i paprykę, smazyc jeszcze kilka minut. Dodać puszkę ktojonych pomidorów , zgnieciony ząbek czosnku, czerwone wino , sól i pieprz. Wlać trochę wody i gotować całość około 15 minut aż warzywa trochę zmiękną a sos odparuje.
2.W garnku roztopić na małym ogniu masło, wymieszać je szybko z mąką aż powstanie jasna zasmażka. Zdjąć z ognia i wlac powoli troche mleka, mieszając sos cały czas trzepaczką aby nie było grudek. Dolać resztę mleka, postawic na ogniu i zagotować, cały czas mieszając, aż powstanie kremowy beszamel. Dodać starty parmezan, gałkę muszkatołową- ja lubię sporo :) i sól do smaku.
3.W naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym rozprowadzić na dnie 2 łyżki beszamelu i 1/4 szklanki mleka. Ułożyć płaty do lasagne, polać je połową sosu pomidorowo- warzywnego. Znów ułożyć płaty, polać połową beszamelu , na którym rozdrobnić tuńczyka. Znów położyć płaty, resztę sosu pomidorowego i znów płaty, które polać resztą beszamelu. na wierzchu ułożyć plasterki mozarelli i zapiekać całość przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st c .
Komentarze