LASAGNA DYNIOWO -SZPINAKOWA

0 (0 ocen)

Danie lekkie, z dodatkiem dyni to propozcja na jesienny obiad lub kolację.

Składniki:

  • ok.12 wstążek makaronu do lasagne

    Masa szpinakowa
    20 dag świeżego szpinaku
    2-3 ząbki czosnku
    1 kubek sera ricotta
    sól, pieprz

    Masa dyniowa:
    1 kubek sera ricotta
    1 szklanka puree z dyni
    1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
    1/4 łyżeczki soli

    1/2 szklanki sera mozzarella
    2 łyżki sera parmezan
    papryka słodka

Lasagna dyniowo -szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i osuszyć.
  • 2. Masa szpinakowa: Szpinak sparzyć, odsączyć, podzielić na mniejsze części. Wymieszać z resztą składników, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Masa dyniowa: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i gałką muszkatałową.
  • 4. Dno naczynia żaroodpornego skropić olejem, wyłożyć jedną warstwę makaronu. Na makaron dać 1/2 masy dyniowej. Posypać 1/2 częścią sera mozzarella. Nastepnie poukładać warstwę makaronu i masę szpinakową.Warstwę makaronu, masę szpinakową, posypać serem mozzarella i parmezan oraz słodką papryką.
  • 5. Pieczenia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy