Lany chrust

  • wyświetlono: 540 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lany chrust to dość popularna karnawałowa przekąska. Dla mnie to było pierwsze spotkanie. Przygotowanie go jest dużo szybsze i prostsze od zwykłego chrustu i wg mnie no jest ta różnica:)

kasiunia

Składniki

3 jajka
220 g mąki
150 ml mleka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
20 ml whisky lub innego alkoholu
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do głębokiego smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Lany chrust

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, ucierać z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę, mleko i alkohol i dalej miksować. Mąka powinna być przesiana i zmieszana ze szczyptą soli. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Jak ciasto jest za płynne to można dodać mąki, jak za gęste mleka.
    W rondlu rozgrzać olej i porcjami wyciskać na niego ciasto, tworząc zawijasy. Można to robić za pomocą rękawa cukierniczego. Chruściki smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Chrust jak u babci

Dodane przez: theresita3

Chrust

Chrust idealny na zakończenie karnawału.

chrust

Dodane przez: edytakkk

Chrust

Chrust inaczej zwany faworkami,...

Chrust

Dodane przez: Ania23a

Chrust

Przepis na chrust piekłam pierwszy...

Zaczynamy.

Dodane przez: eskinoska

Chrust

Stare przepisy są najbardziej sprawdzone,...

chrusty

Dodane przez: mariosylwia

Chrusty

:-) Gorąco polecam (-:

Tani Chrust

Dodane przez: galigai

Chrust

Moja rodzina go uwielbia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE