Lany chrust

0 (0 ocen)

Lany chrust to dość popularna karnawałowa przekąska. Dla mnie to było pierwsze spotkanie. Przygotowanie go jest dużo szybsze i prostsze od zwykłego chrustu i wg mnie no jest ta różnica:)

Składniki:

  • 3 jajka
    220 g mąki
    150 ml mleka
    1 op. cukru waniliowego
    szczypta soli
    20 ml whisky lub innego alkoholu
    1 łyżka cukru pudru
    tłuszcz do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania

Lany chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, ucierać z 1 łyżką cukru pudru i cukrem waniliowym. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę, mleko i alkohol i dalej miksować. Mąka powinna być przesiana i zmieszana ze szczyptą soli. Na końcu połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Jak ciasto jest za płynne to można dodać mąki, jak za gęste mleka.
    W rondlu rozgrzać olej i porcjami wyciskać na niego ciasto, tworząc zawijasy. Można to robić za pomocą rękawa cukierniczego. Chruściki smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Wyjmować łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, odsączyć z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy