Lany biszkopt z niespodzianką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciekawe połączenie biszkoptu, owoców i czekoladowo - cynamonowego kremu.

  • 60 min

Składniki:

  • składniki:
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    maliny i jeżyny świeże lub mrożone

    Masa:
    kostka masła
    słoiczek nutelli
    pół łyżeczki cynamonu
    4 łyżki cukru pudru
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 opakowanie małych herbatniczków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lany biszkopt z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-293v99q 1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Jajka miksujemy z cukrem, aż masa zgęstnieje i zwiększy objętość.odstawiamy ją na 10 minut w chłodne miejsce,po tym czasie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, po dodaniu każdego składnika miksujemy dokładnie ciasto. Powinno wyjść dość gęste, ale lejące. Wlewamy masę do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. W ciasto wciskamy oczyszczone maliny i jeżyny. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, aż ciasto się zrumieni, a patyczek po wyjęciu będzie suchy. studzimy
    Masa: masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy po łyżce nutelli, gdy masa będzie jednolita dodajemy cynamon, znów miksujemy. Ciasto odwracamy do góry dnem.Na wystudzone ciasto wykładamy krem, , układamy na nim herbatniki , zostawiając między nimi odstępy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ciasto, które następnie odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Porady

Do ciasta nadaje się wiele rodzajów owoców np jabłka, brzoskwinie, gruszki czy truskawki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować