Langosze z czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Węgierski przysmak. Tradycyjnie je się go z kwaśną śmietaną i czosnkiem. U nas zamiast śmietany używamy jogurtu naturalnego.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki ( średniej wielkości)
    30g drożdży
    Łyżka cukru
    1,5 szkl mleka
    2,5 szkl mąki
    4 łyżki oleju
    Sól
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Langosze z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże ucieramy z cukrem i szklanką ciepłego mleka. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich mąkę, rozczyn, olej, sól i resztę mleka. Wyrabiamy ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia.
  • 2. Odrywamy kawałki ciasta, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować