Langosz

  • wyświetlono: 546 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Danie to spróbowałam w Czechach u mojej ciotki. Robię je bardzo często, bo domownicyza nim przepadają. Warto się skusić.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Michalina Malinowska, Łaziska Rybnickie

Składniki

● 1 kg mąki
● kostka drożdży
● 1/2 l mleka
● 250 ml śmietany 12-proc.
● 2 żółtka
● sól
● 20 dag żółtego sera
● gotowy sos tatarski
● keczup
● 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Langosz

  • 1. Do 1/2 szklanki ciepłego
    mleka wkruszamy drożdże, posypujemy
    mąką i zostawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Do dużej miski wsypujemy
    mąkę, wlewamy śmietanę,
    wbijamy żółtka i doprawiamy
    szczyptą soli. Resztę m leka
    podgrzewamy na małym ogniu
    i dodajemy do drożdży. Rozczyn wlewamy do ciasta i wyrabiamy.
    Przykrywamy i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Langosz3. Z ciasta smażymy na głębokim
    oleju 10 placków. Każdym
    smarujemy sosem tatarskim,
    posypujemy przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem i startym
    żółtym serem. Polewamy
    keczupem.

Porady

Langosza można podawać z szynką lub warzywami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia Czeska

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsiki w sosie po węgiersku

Dodane przez: Cukiereczek

Klopsiki w sosie po węgiersku

Danie to ma korzenie węgierskie....

image-04qs3e8

Dodane przez: in-humility

DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

Pieczenie w całości to najprostszy...

image-1c51a8u

Dodane przez: in-humility

POTRAWKA Z KURCZAKIEM I RYŻEM

Kto nie jadł choć raz potrawki...

image-0amxf3o

Dodane przez: in-humility

LECZO Z CUKINIĄ

Leczo to jedno ze sztandarowych...

image-1lbkkyi

Dodane przez: in-humility

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Prosty sposób na sycący obiad.


Grillowane kieszonki drobiowe z karmelizowanym plantanem

Dodane przez: Martyna1991

Grillowane kieszonki drobiowe z karmelizowanym...

Pokochałam dania z tym warzywnym...