Langosz

  • wyświetlono: 637 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Danie to spróbowałam w Czechach u mojej ciotki. Robię je bardzo często, bo domownicyza nim przepadają. Warto się skusić.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Michalina Malinowska, Łaziska Rybnickie

Składniki

● 1 kg mąki
● kostka drożdży
● 1/2 l mleka
● 250 ml śmietany 12-proc.
● 2 żółtka
● sól
● 20 dag żółtego sera
● gotowy sos tatarski
● keczup
● 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania przepisu:

Langosz

  • 1. Do 1/2 szklanki ciepłego
    mleka wkruszamy drożdże, posypujemy
    mąką i zostawiamy
    do wyrośnięcia.
  • 2. Do dużej miski wsypujemy
    mąkę, wlewamy śmietanę,
    wbijamy żółtka i doprawiamy
    szczyptą soli. Resztę m leka
    podgrzewamy na małym ogniu
    i dodajemy do drożdży. Rozczyn wlewamy do ciasta i wyrabiamy.
    Przykrywamy i odstawiamy
    do wyrośnięcia.
  • Langosz3. Z ciasta smażymy na głębokim
    oleju 10 placków. Każdym
    smarujemy sosem tatarskim,
    posypujemy przeciśniętym
    przez praskę czosnkiem i startym
    żółtym serem. Polewamy
    keczupem.

Porady

Langosza można podawać z szynką lub warzywami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia Czeska

Komentarze

Podobne przepisy

Langosze z sosem czosnkowym i serem

Dodane przez: kuszeniesukkuba

Langosze z sosem czosnkowym i serem

Kulinarna podróż do Węgier. ;)

Czeskie knedle bułczane

Dodane przez: RedakcjaPP

Czeskie knedle bułczane

Przepis ten dostałam dawno temu...

Chorwackie ćevapi

Dodane przez: RedakcjaPP

Chorwackie ćevapi

Przepis na to danie przywiozłam...

Knedle na ostro

Dodane przez: otylia-sieczka

Knedle na ostro

Jednocześnie czeskie ale trochę...

Czeskie knedliki z sosem z żołądków

Dodane przez: RedakcjaPP

Czeskie knedliki z sosem z żołądków

Bardzo lubię piec i gotować. Mam...

Knedle z bułki

Dodane przez: jola4311

Knedle z bułki

Niedrogie i łatwe do przygotowania,...