Kwiatuszki przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Dzieci były nimi zachwycone. Oczywiście z ciasta można formować dowolne kształty: serduszka, koła ipt. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe kiedy są najbardziej chrupiące:).
Składniki:
Składniki:
• 250 g mąki,
• 3 jajka,
• 1 cukier waniliowy,
• 0,5 łyżki cukru,
• Około 200 ml mleka,
• Szczypta soli,
• Olej do smażenia,
• Cukier puder do posypania
Lane kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
2.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy razem i dodajemy mąkę. Dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy ubitą pianę.
Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na racuchy, musi być gęstsze niż na naleśniki.
3.Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą końcówką. Jeśli ktoś nie ma szprycy cukierniczej lub worka może ciasto przełożyć do butelki po Kubusiu z dzióbkiem.
W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz zdecydowanym ruchem wylewamy ciasto formując z niego kwiatki.
4.Chruściki smażymy z obu stron do zrumienienia.
Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze