Lane kwiatuszki

0 (0 ocen)

Kwiatuszki przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Dzieci były nimi zachwycone. Oczywiście z ciasta można formować dowolne kształty: serduszka, koła ipt. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe kiedy są najbardziej chrupiące:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 250 g mąki,
    • 3 jajka,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 0,5 łyżki cukru,
    • Około 200 ml mleka,
    • Szczypta soli,
    • Olej do smażenia,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Lane kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubita piana 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
  • Dodanie piany 2. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy. Mieszamy razem i dodajemy mąkę. Dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy ubitą pianę.
    Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na racuchy, musi być gęstsze niż na naleśniki.
  • Formowanie kwiatka 3. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do worka cukierniczego z założoną okrągłą końcówką. Jeśli ktoś nie ma szprycy cukierniczej lub worka może ciasto przełożyć do butelki po Kubusiu z dzióbkiem.
    W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz zdecydowanym ruchem wylewamy ciasto formując z niego kwiatki.
  • Smażenie 4. Chruściki smażymy z obu stron do zrumienienia.
    Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować