Lane kluseczki z pomidorami i oregano

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 4 osób

Lekkie danie wegetariańskie na bazie delikatnych kluseczek w kolorze żółtym. Z pomidorami i aromatycznymi ziołami.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2-3 pomidory
    świeże oregano
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    KLUSECZKI:
    500g mąki pszennej
    4 jajka
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka kurkumy
    pieprz czarny

Lane kluseczki z pomidorami i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać z mlekiem. Wsypać mąkę i kurkumę. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić ciągnące się ciasto. Zagotować wodę z solą i za pomocą specjalnego sita przecierać ciasto nad wrzątkiem. Zagotować. Odsączyć i wrzucić na głęboką patelnie z rozgrzaną oliwą(może być wok). Chwilę podsmażyć.
  • image-26rcirj 2. Dodać pokrojone pomidory, najlepiej obrane ze skóry. Smażyć, aż zaczną się rozpadać. Wlać śmietankę i wsypać sporą ilość listków oregano. Smażyć ok 10 min. Ewentualnie doprawić. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy