lane faworki

0 (0 ocen)

Ciasto jest na tyle gęste, że można postarać się o zrobieniekonkretnych kształtów .Zbliżają się walentynki więc można zrobić faworkowe serduszka dla bliskiej osoby .

Składniki:

  • Składniki
    4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
    100 g mąki
    ok. 80-100 ml mleka
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Lane faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, żółtek i mleka rozrobić gęste ciasto naleśnikowe. Białka
    ubić ze szczyptą soli ręcznie , następnie delikatnie wymieszać z
    ciastem. Ciasto powinno mieć konsystencje pianki (ciasto musi być
    troszkę gęstsze od ciasta naleśnikowego).
    Olej rozgrzać. Ciasto lać na olej cienką strużką. Można użyć do
    tego lejek albo woreczka foliowego (papierowego) z wyciętą małą
    dziurką. Ja użyłam szprycy do tortów , ciast .
    Po usmażeniu przekładać na papier aby odsączyć trochę tłuszczu a
    następnie oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy