Lane chrusty brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

Takie ekspresowe chruściki możemy usmażyć w tłusty czwartek, w karnawale ale nie tylko.Robi się szybko, szybko znikają.Na olej wyciskamy dowolne kształty i smażymy.Najlepsze są jeszcze ciepłe.

Składniki:

  • 75 ml soku brzoskwiniowego
    80 ml mleka
    3 małe jajka
    1 łyżka cukru pudru
    1 szk mąki pszennej typ 500
    1/2 szk mąki żytniej typ 500
    olej do smażenia

Lane chrusty brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę.
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puch.
    Białka ubić na sztywno.
    Mleko wymieszać z łyżką octu.
    Do mleka wsypać mąkę, dodać żółtka, wymieszać a potem dodać pianę i połączyć ją delikatnie z ciastem.
    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać ciasto na rozgrzany olej.
    Smażyć na rumiano z obu stron.
    Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem ale tylko delikatnie.
    Mleko wymieszać z sokiem brzoskwiniowym oraz octem i wlać do mąki.
    Dodać utarte żółtka i wszystko wymieszać, potem dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Komentarze

Podobne przepisy