Lampion z piernika

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonały jako dekoracja świąteczna

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki
    125 g margaryny
    100 g ciemnego cukru ( lub zwykłego cukru i 1-2 łyżeczki kakao, wtedy też będzie ciasto ciemniejsze )
    4 łyżki płynnego miodu
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    landrynki (opcjonalnie )

    Lukier:
    1 białko
    ok. 1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo: elektryczna świeczka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Lampion z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić w garnku razem z miodem oraz cukrem i ostudzić.
    Do miski wsypać suche składniki i wymieszać je ze sobą.Wlać ostudzoną margarynę z cukrem i miodem ( może być ciepła ). Dokładnie wygnieść ciasto, rozwałkować na ok. 5 mm.
  • 2. Przygotować sobie szablon z kartki papieru, wyciąć 2 elementy: kwadrat ( 10 x 10 cm ) i prostokąt ( 10 x 15 cm ). Z szablonu na cieście wyciąć 1 kwadrat i 4 prostokąty. Najlepiej ciasto wałkować na papierze i bezpośredni na nim wycinać elementy w pewnej odległości jeden od drugiego, żeby się nie posklejały ze sobą. Okienka w prostokątach wycinać wykrawaczami lub np. szklanką i kieliszkiem.
    W wyciętych otworach kłaść grubo pokruszone landrynki.
    Piec w temp. 180° C ok. 10-12 minut.
  • 3. Po wystygnięciu sklejać ze sobą lukrem z białka i cukru pudru. Lukier jeszcze nam zostanie na inne dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować