Łagodna Zupa Ogórkowa

5 (158 ocen)

  • 60 min

W czasie choroby, lubię kwaśniejsze potrawy jak i owoce, dlatego to była odpowiednia pora na ta zupkę. Najbardziej lubię ją zajadać z świeżym chlebkiem ;)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2-3 osoby:
    2 marchwie
    1 pietruszka
    4-5 ziemniaczków
    1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe
    kawałek selera
    2-3 cm pora
    2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków
    5 łyżek śmietany 30 %
    4 łyżki mleka
    1 czubata łyżką mąki tortowej
    sól, pieprz, warzywko, ewent, posiekana nać koperku.
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa ogórkowa Ogórki kiszone

Łagodna zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy marchewki, pietruszki, seler, oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gotujemy całość z 30 min
  • 2. Po tym czasie dodajemy starte ogórki na grubych oczkach i dolewamy po troszku wodę z ogórków próbując co chwile aby zupa nie była za kwaśna lecz w sam raz. Przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem.
  • 3. W kubku mieszamy śmietanę z mlekiem oraz mąką i hartujemy (dodajemy chochelkę gorącej zupy do kubka ze śmietaną - mieszamy całość ) wlewamy przez sitko do zupy i gotujemy jeszcze doprawiając w tym czasie do smaku ( w tym momencie dodajemy ewent. posiekany koperek ) przez ostatnie 5 min. Smacznego !

Porady

Podajemy ze świeżym pieczywem lub samo :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować