W czasie choroby, lubię kwaśniejsze potrawy jak i owoce, dlatego to była odpowiednia pora na ta zupkę. Najbardziej lubię ją zajadać z świeżym chlebkiem ;)
60 min
Składniki:
Składniki na 2-3 osoby:
2 marchwie
1 pietruszka
4-5 ziemniaczków
1 udko z kurczaka bądź żeberko wieprzowe
kawałek selera
2-3 cm pora
2-3 ogórki kiszone (nie małosolne !) + trochę wody z ogórków
5 łyżek śmietany 30 %
4 łyżki mleka
1 czubata łyżką mąki tortowej
sól, pieprz, warzywko, ewent, posiekana nać koperku.
Łagodna zupa ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy marchewki, pietruszki, seler, oraz ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gotujemy całość z 30 min
2.Po tym czasie dodajemy starte ogórki na grubych oczkach i dolewamy po troszku wodę z ogórków próbując co chwile aby zupa nie była za kwaśna lecz w sam raz. Przyprawiamy solą, pieprzem, warzywkiem.
3.W kubku mieszamy śmietanę z mlekiem oraz mąką i hartujemy (dodajemy chochelkę gorącej zupy do kubka ze śmietaną - mieszamy całość ) wlewamy przez sitko do zupy i gotujemy jeszcze doprawiając w tym czasie do smaku ( w tym momencie dodajemy ewent. posiekany koperek ) przez ostatnie 5 min. Smacznego !
Komentarze