Lady pink-white

  • wyświetlono: 145 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatne w smaku, proste w wykonaniu chociaż odrobinę pracochłonne, ale jak to mówią bez pracy nie ma kołaczy. Idealne ciasto na letnie popołudnie, zapraszam.

20191005_083333
  • 10 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
różowy barwnik

Masa white:
180 g jogurtu naturalnego
50 g płatków migdałowych
1,5 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mleka

Masa pink:
350 g truskawek
3 łyżki cukru
1,5 łyżki żelatyny + 2 łyżki wody
100 ml śmietany 30%

Dekoracja:
200 ml śmietany 30%
Śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru
2 truskawki

Tortownica 16 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Lady pink-white

  • barwnik1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Do masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem delikatnie mieszać. Dodać odrobinę barwnika spożywczego i ponownie wymieszać.
  • biszkopt2. Przesiać do masy jajecznej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 16 cm i wyrównać. Piec w 180 st około 8-10 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, zostawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie przekroić na dwa blaty.
  • white3. Masa white:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach mleka. Zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Lekko ostudzić.
    Do pojemnika blendera przełożyć jogurt ( w temperaturze pokojowej), dodać płatki migdałowe i cukier. Zmiksować na gładką masę. Dodać żelatynę i zmiksować aby nie było grudek.


    Miseczkę o płaskim dnie ( średnica 9-10 cm) wyłożyć dokładnie folią spożywczą i wylać masę. Wyrównać, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • pink4. Masa pink:
    Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, 2 łyzi wody i dusić do rozpadnięcia owoców. Następnie zmiksować na gładko.


    W międzyczasie żelatynę namoczyć. Dodać do gorącego musu i wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostawić do ostygnięcia, dodać śmietanę i wymieszać.
  • ciasto5. Składanie ciasta:
    Na paterę ułożyć blat biszkoptu. Na środku ułożyć masę white i zalać masę różową. Ostawić do lodówki co całkowitego stężenia.

    Cukier puder wymieszać z zagęstnikiem. Schłodzoną śmietanę wstępnie ubić, dodać sypie składniki i ubić na sztywną pianę. Udekorować wierzch ciasta, dodać truskawki.
    Smacznego!

Porady

Poza sezonem można użyć mrożonych truskawek. Przygotować masę pink bez rozmrażania owoców i nie dodajemy wtedy wody do rondelka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latomigdałyTruskawkiurodzinydla dzieciprzyjęciedo kawyDzień Matkidzień dzieckaDzień Ojca

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: justi2401

Ciasto na maślance z jabłkami i bakaliami

Przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu...

Ciasto ,, słodka arkada,,

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto "Słodka Arkada"

Pyszne ciastko w waflu oblane kremem....

3 Bit

Dodane przez: Anitka0804

3 Bit - ciasto bez pieczenia

Efektowne ciasto troszkę zmodyfikowane...

Ciasto z truskawkami

Dodane przez: Doraa

Ciasto z truskawkami

Lekkie, ale wilgotne od owoców....

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe

Dodane przez: ewaeu

Trzy życzenia - ciasto jogurtowo-śmietanowe...

Lekkie ciasto bez pieczenia. Pianka...

Proste i szybkie ciasto jogurtowe

Dodane przez: justi2401

Szybkie i łatwe ciasto jogurtowe

To chyba najłatwiejsze ciasto na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE