Łaciaty truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, ubijamy aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku nadal miksując, a na końcu obie mąki i mak. pieczemy biszkopt na blaszce 25/36 cm w 160 stopniach około 35-40 minut, studzimy
krem. budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do mleka pół szklanki cukru, masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, na końcu nadal mieszając dodajemy mleko w proszku, miksujemy na jednolity krem.
masa z jabłek: litr musu podgrzewamy, dodajemy sypkie galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą.studzimy
Przełożenie ciasta:
Biszkopt makowy przekrawamy na 2 blaty. na pierwszym wykładamy tężejącą masę z jabłek, na jabłkach układamy biszkopty, odstawiamy do chłodu na około pół godziny, następnie wykładamy połowę kremu budyniowego, na to drugi blat makowy, reszta kremu budyniowego, na wierzchu układamy rurki, jedna obok drugiej, aby przykryły całe ciasto. czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, lekko wystudzona robimy kleksiki na rurkach. ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do nastepnego dnia.
Porady
Do ciasta możemy również dodać rurki z kremem śmietankowym. Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki, wtedy doskonale stężeje.
Komentarze