Łaciaty truskawkowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dobre, lekko kwaśne ciasto doskonale nadające się do popołudniowej kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki na biszkopt"
    8 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    2 szklanki cukru
    pół szklanki sypkiego maku
    szczypta soli

    krem truskawkowy:
    3 budynie truskawkowe
    1 litr mleka
    pół szklanki cukru
    1 kostka margaryny
    pół szklanki mleka w proszku

    masa jabłkowa:
    1 litrowy słoik musu jabłkowego
    3 galaretki truskawkowe

    dodatkowo:
    2 paczki herbatników
    2 paczki rurek z kremem czekoladowym
    tabliczka czekolady
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciaty truskawkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10b33jw 1. biszkopt:
    białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, ubijamy aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy po jednym żółtku nadal miksując, a na końcu obie mąki i mak. pieczemy biszkopt na blaszce 25/36 cm w 160 stopniach około 35-40 minut, studzimy
    krem. budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, dodając do mleka pół szklanki cukru, masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, na końcu nadal mieszając dodajemy mleko w proszku, miksujemy na jednolity krem.
    masa z jabłek: litr musu podgrzewamy, dodajemy sypkie galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą.studzimy
    Przełożenie ciasta:
    Biszkopt makowy przekrawamy na 2 blaty. na pierwszym wykładamy tężejącą masę z jabłek, na jabłkach układamy biszkopty, odstawiamy do chłodu na około pół godziny, następnie wykładamy połowę kremu budyniowego, na to drugi blat makowy, reszta kremu budyniowego, na wierzchu układamy rurki, jedna obok drugiej, aby przykryły całe ciasto. czekoladę rozpuszczamy z łyżką masła, lekko wystudzona robimy kleksiki na rurkach. ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do nastepnego dnia.

Porady

Do ciasta możemy również dodać rurki z kremem śmietankowym. Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki, wtedy doskonale stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować