Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W słoneczne dni, idealnie sprawdzą się lekkie jak puch, piankowe serniki na zimno z owocami i galaretką. Ten z liczi jest nie tylko pyszny, ale także efektowny.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g okrągłych biszkoptów
    Sernik:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    100 ml śmietany 30%
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki gorącej wody
    Dodatkowo:
    1 duża puszka liczi w syropie
    2 galaretki wiśniowe
    600 gorącej wody
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Galaretki

Łaciaty sernik na zimno z liczi i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami. Liczi odsączyć z syropu, syropem nasączyć biszkopty.
    W misce zmiksować ser ze śmietaną, cukrem pudrem i ekstraktu z wanilii. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać. Letnią, płynną żelatynę wlać cienką strużką do sernika cały czas miksując. Masę serową podzielić na dwie równe porcje, do jednej dodać kakao i łyżkę cukru pudru, zmiksować do połączenia się składników. Na biszkopty za pomocą łyżek naprzemiennie nakładać masę ciemną i jasną. Tortownicą uderzyć kilkukrotnie o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Sernik wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Na wierzchu sernika ułożyć liczi i zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 600 ml gorącej wody. Sernik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować