• 2 godz. 10 min

Pyszne kruche ciasto z owocami, koniecznie musicie spróbować ! Z przepisy wyjdzie około 24 kawałków,a każdy z nich zawiera około 230 kcal.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka- 2 szklanki
    Margaryna mleczna- 1 szt
    Smalec- 3 łyżki
    Jajka – 5 sztuk (do ciasta same żółtka)
    Cukier- 3 łyżki
    Kakao- 1 Łyżka
    Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki

    Piana:
    Białka jaj- 5
    Cukier- 3/4 szklanki

    Masa z jabłek:
    Jabłka- 6 sztuk
    Cukier- około 6 łyżek (ilość uzależniona od kwaskowości jabłek)
    Cynamon- 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Łaciaty jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10cwb3j 1. Mąkę wsypać do miski, dodać żółtka jaj, cukier, margarynę i smalec, ugniatać do ujednolicenia masy. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i wyrobić na jednolity kolor. Ciasto włożyć do zamrażarki na godzinę
  • image-09fmkmn 2. Jabłka obrać, umyć, pokroić w kostkę, dusić w garnku z dodatkiem cukru i cynamonu do momenty uzyskania „papki”. Wystudzić masę z jabłek.
  • image-12k41po 3. Formę na ciasto wyłożyć papierem, który należy wysmarować w środku tłuszczem. Jasną kulkę ciasta kroić na paski i wyłożyć nim spód formy. Na tę warstwę wlać masę z jabłek.
  • image-09gxmdj 4. Następnie ubić białka jaj z cukrem. Białka wylać na masę z jabłek na to kroić cienkie pasma na przemian jasnej i ciemnej części ciasta. Piec w piekarniku przez 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Porady

Można dodawać różnego rodzaju owoce. Gdy ciasto w czasie wyrabiania mocno klei się do rąk należy dodać mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować