Łaciatka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
KROPKI:
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.
Dosypujemy mąkę a następnie wlewamy białko.
Gdy masa jest jednolita dodajemy barwnik z tubki i nadal miksujemy.
Przekładamy masę do szprycy i robimy kropki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po smarowym olejem.
Wymiar blaszki to 42 x42 cm ale możemy użyć także 42 x 34 cm.
2.BISZKOPT:
Białka ubijamy z cukrem.
Następnie dodajemy po jednym żółtko.
Wsypujemy mąkę, nadal miksując wlewamy powoli wodę .
Ciasto przelewamy na blaszkę tak by masa była równomiernie rozprowadzona między kropki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut . Po upieczeniu wykładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w rulon.Odstawiamy by biszkopt wystygł.
3.KREM:
Budyń gotujemy na mleku. Studzimy.
Margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając sok z mandarynki.
Dodajemy porcjami zimny budyń i dokładnie miksujemy.
Kremem przekładamy roladę .Zwijamy w rulon i chłodzimy.
Trochę masy zostawiamy do posmarowania jej wierzchu.
Komentarze