Łaciatka biszkoptowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

By umilić zimną wiosnę upiekłam wiosenna i słodką roladę w kropki.

  • 60 min

Składniki:



  • KROPKI;
    90 miękkiej margaryny
    90 g maki pszennej
    90 g cukru pudru
    1 białko
    1 barwnik zielony w tubce

    BISZKOPT:
    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,3 szklanki wody
    1 szklanka mąki pszennej

    MASA BUDYNIOWA:

    200 g miękkiej margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    0,5 l mleka
    1 budyń bananowy
    sok z połowy mandarynki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciatka biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  •    Łaciatka biszkoptowa 1.
    KROPKI:
    Margarynę miksujemy z cukrem pudrem.
    Dosypujemy mąkę a następnie wlewamy białko.
    Gdy masa jest jednolita dodajemy barwnik z tubki i nadal miksujemy.
    Przekładamy masę do szprycy i robimy kropki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po smarowym olejem.
    Wymiar blaszki to 42 x42 cm ale możemy użyć także 42 x 34 cm.




  •    Łaciatka biszkoptowa 2. BISZKOPT:



    Białka ubijamy z cukrem.

    Następnie dodajemy po jednym żółtko.
    Wsypujemy mąkę, nadal miksując wlewamy powoli wodę .
    Ciasto przelewamy na blaszkę tak by masa była równomiernie rozprowadzona między kropki.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut . Po upieczeniu wykładamy na wilgotna ściereczkę i zwijamy w rulon.Odstawiamy by biszkopt wystygł.
  •    Łaciatka biszkoptowa 3. KREM:

    Budyń gotujemy na mleku. Studzimy.
    Margarynę miksujemy z cukrem pudrem dodając sok z mandarynki.
    Dodajemy porcjami zimny budyń i dokładnie miksujemy.

    Kremem przekładamy roladę .Zwijamy w rulon i chłodzimy.
    Trochę masy zostawiamy do posmarowania jej wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować