Łaciate muffinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię nowinki. W kuchni często pomaga mi mąż. Sam też robi pyszne potrawy.

Składniki:

  • Ciasto ciemne: 2,5 szkl. mąki
    ● 2 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżki kakao
    ● cukier waniliowy
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● łyżeczka sody
    ● 1 szkl. mleka
    ● 0,5 szkl. oleju
    Ciasto jasne: ok. 50 dag twarogu
    ● 0,5 kostki miękkiej margaryny
    ● 0,5 szkl. cukru
    ● 2 jajka
    ● łyżka mąki
    ● kilka kropel olejku migdałowego

Łaciate muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasta przygotowujemy osobno, miksując wszystkie
    składniki.
  • 2. Na dno foremek wkładamy trochę ciemnego ciasta,
    a następnie jasne i ciemne na zmianę, tworząc łatki
    (foremki wypełniamy
    do 3/4 wysokości).
    Pieczemy ok.
    20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do
    temp. 180 °C.

Porady

Muffinki można polać roztopioną czekoladą.

Notka redakcyjna

PPK_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy