Łaciate gofry

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chrupiące gofry - dzięki gofrownicy Dezal :) Tym razem zrobiłam je w dwóch smakach w jednym gofrze - śmietankowym i kakaowym. Wyszły łaciate, bardzo smaczne :) Podałam je ze świeżymi truskawkami, bananami i tartą karmelową czekoladą.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    50 ml oleju
    2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżka kakao

Łaciate gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wybić do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę.
  • 2. Do drugiej miski wlać olej, dodać żółtka, mleko i mąkę, zmiksować. Dołożyć ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Z powstałego ciasta odłożyć ok. 4 - 5 łyżek ciasta, wsypać kakao, zmiksować.
  • 3. Na rozgrzaną gofrownicę wlać odpowiednią ilość białego ciasta a na nią łyżką nałożyć niewielkie kakaowe łatki. Smażyć.
  • 4. Podawać ze świeżymi truskawkami, bananami i tartą karmelową lub białą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy