Łaciate ciasto z budyniem

4.99 (154 ocen)

  • 60 min

Nieskomplikowane, pyszne ciasto w łatki - idealne do kawy!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki (keksówka 8 x 30 cm):
    100 g. masła w temperaturze pokojowej
    1 szklanka cukru pudru
    1 czubata łyżka gęstej śmietany (18%)
    4 jajka L
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru (35 g, proszek)
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Polewa:
    25 g. masła
    1 łyżeczka wody
    5 pełnych łyżek cukru
    1 łyżka mleka (użyłam mleka do kawy)
    1,5 łyżeczki kakao
    Dodatkowo:
    masło do posmarowania blachy
    mąka do oprószenia blachy
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Łaciate ciasto z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Miękkie masło ucieram mikserem z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym dalej ucierając dodaję po kolei jajka. Gdy się połączą z masłem, dodaję śmietanę i budyń (proszek), a potem stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Jeszcze chwilę miksuję ciasto, by było zupełnie gładkie, po czym połowę przekładam do innego naczynia i dodaję do niej kakao - miksuję do połączenia. Ciasto wykładam łyżką do wcześniej przygotowanej blachy (posmarowanej masłem i oprószonej mąką) - na przemian jasne i ciemne, tworząc warstwę "w kratkę". Następną warstwę wykładam odwrotnie - tam gdzie było jasne ciasto wykładam ciemne.
    Blachę wstawiam d piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu) na 45 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy jest upieczone.
    Polewa: w rondelku rozpuszczam masło z cukrem i łyżeczką wody, dodaję kakao i mleko, i podgrzewam kilka minut, mieszając. Gorącą polewę wylewam na zimne ciasto i zostawiam do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować