Łaciate

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Słodycz masy serowej idealnie przeplata się z kwaskową masą, co sprawia, że ciasto wygląda na ciężkie, a w rzeczywistości jest bardzo lekkie.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 - 3 łyżeczki kakao

    Składniki na krem:
    1 litr mleka
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    kilka kropli aromatu waniliowego
    1,5 dużej cytryny
    3 łyżki kakao
    2 kostki margaryny

    Składniki na masę serową:
    1/2 kg serka homogenizowanego naturalnego
    galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1,5 szklanki gorącej wody

    Polewa:
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    4 łyżki mleka
    2 łyżki masła

    Ponadto:
    4 banany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder i żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. ciasto podzielić na 2 równe części - do drugiej dodać kakao. Wylać do 2 takich samych form. Piec 20 minut w 180 stopniach.
  • 2. Mleko zagotować, dodając cukier i mąki oraz aromat. Na garnek nałożyć folię spożywczą. Odstawić do wystygnięcia Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Ubijać aż masa będzie puszysta. Następnie dodać sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części - do drugiej dodać kakao.
  • 3. Na jasny biszkopt wyłożyć ciemną masę. W ciemnym biszkopcie wyciąć kółka kieliszkiem. Biszkopt z otworami położyć na ciemnej masie, w otwory wcisnąć pokrojone banany.
  • 4. Serek ubić z tężejącą galaretką. Wyłożyć na przygotowane wcześniej ciasto. Na bananach ułożyć kółka z ciemnego biszkoptu, przykryć białą masą.
  • 5. Całość polać czekoladą - czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do miski, dodać mleko i masło. Miskę z czekoladą wstawić do garnka z wrzącą wodą, mieszać aż powstanie jednolita masa.

Porady

Ciasto w upalne dni najlepiej trzymać w lodówce. Zamiast galaretki truskawkowej można użyć innej według upodobania. Także mąki w masie można zastąpić 4 opakowaniami budyniu w proszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Masa budyniowa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować