Łaciata rolada z musem śliwkowym.

0 (0 ocen)

Ciasto wygląda na skomplikowane, a w rzeczywistości robi się je łatwo i szybko.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 białka
    80 g cukru
    5 żółtek
    1 cukier waniliowy
    20 g mąki
    15 g kakao


    Mus:
    650 g śliwek ( mogą być mrożone)
    100 g śliwek
    200 g serka naturalnego, kanapkowego
    3 łyżeczki żelatyny


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciata rolada z musem śliwkowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na papierze do pieczenia o wym. 30 x 40 cm szkicujemy wzór jaki chcemy osiągnąć.

  • 2. Białka ubijamy z 70 g cukru. Żółtka ubijamy z 10 g cukru i cukrem waniliowym, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy białka. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej dodajemy 35 g mąki, a do drugiej 20 g mąki i 15 g kakao.
  • 3. Jasną masą napełniamy rękaw cukierniczy z cienką końcówką i rysujemy wzór na papierze. Pieczemy 2-3 minuty w temp.180 st. Wyciągamy z pieca, czekamy 3 minuty i rozsmarowujemy ciemną masę w taki sposób, żeby wypełnić wszystkie wgłębienia. Pieczemy kolejne 12 minut. Wyciągamy z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia i zwijamy roladę. Studzimy.
  • 4. Śliwki obieramy ze skórki i miksujemy z cukrem na gładką masę, tak długo aż cukier się rozpuści, następnie dodajemy serek i dokładnie łączymy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i dodajemy do masy. Chłodzimy aż mus zacznie tężeć.
  • 5. Rozwijamy roladę i rozsmarowujemy mus, ponownie zwijamy. Chłodzimy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować