Łaciata drożdżówka z wiśniami

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiśnie i czekolada ukryte w cieście drożdżowym.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    30 g drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    40 g roztopionego masła
    szczypta soli

    20 sztuk wiśni bez pestek
    1.5 łyżki cukru
    1 łyżka kakao

    forma : 35 / 10
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Łaciata drożdżówka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, mleko i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić w cieple na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie miękkie ciasto. Przykryć i postawić do wyrośnięcia.
  • Ciasto 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3.
  • Ciasto 3. Większe ciasto podzielić na 20 części, mniejsze rozwałkować na kształt prostokąta, trochę większy od długości keksówki, w której będzie pieczone.
  • Ciasto 4. Kawałki ciasta nadziewać jedną wiśnią i dokładnie zlepić. Uformować małe bułeczki.
  • Ciasto 5. Kakao wymieszać z cukrem. Każdą bułeczkę obtoczyć i ułożyć dwie warstwy na rozwałkowanym prostokącie ciasta.
  • Ciasto 6. Resztę cukru z kakao, wsypać w szczeliny między bułeczkami. Podwinąć brzegi białego ciasta i zlepić.
  • Ciasto 7. Przenieść delikatnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać aż ciasto podrośnie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut. Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem lub gorącą posypać tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować