Łaciata drożdżówka z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, mleko i łyżkę mąki. Wymieszać i zostawić w cieple na 10 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie miękkie ciasto. Przykryć i postawić do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3.
3.Większe ciasto podzielić na 20 części, mniejsze rozwałkować na kształt prostokąta, trochę większy od długości keksówki, w której będzie pieczone.
4.Kawałki ciasta nadziewać jedną wiśnią i dokładnie zlepić. Uformować małe bułeczki.
5.Kakao wymieszać z cukrem. Każdą bułeczkę obtoczyć i ułożyć dwie warstwy na rozwałkowanym prostokącie ciasta.
6.Resztę cukru z kakao, wsypać w szczeliny między bułeczkami. Podwinąć brzegi białego ciasta i zlepić.
7.Przenieść delikatnie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Poczekać aż ciasto podrośnie i piec w temperaturze 180 stopni 45 minut. Po upieczeniu można polukrować, posypać cukrem pudrem lub gorącą posypać tartą czekoladą.
Komentarze