Łaciata chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 400 ml mleka, wsypać 4 5 łyżek cukru i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 20 minut
2.do zaczynu wsypać przesianą mąkę, wlać stopione letnie masło i hakiem robota wyrobić ciasto z 5 minut aby odchodziło od misy
3.ciasto podzielić na 2 części (2/5 i 3/5), kakao wymieszać z resztą cukru i reszta mleka i dodać do większej części ciasta i wyrobić do połączenia składników
4.jasne i ciemne ciasto podzielić na 5 części
5.jasne ciasto rozwałkować na blat odpowiedni do długości keksówki, ciemne ciasto uformować na wałek, położyć na jasnym i zawinąć w rulon
6.keksówka 30 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce układać rulony ciasta, wierzch posmarować mlekiem....................
piec w 180 C, grzanie góra-dół, około 50 minut, do suchego patyczka, po upieczeniu lekko wystudzoną chałkę wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia
Komentarze