łaciata chałka drożdżowa

0 (0 ocen)

chałka jest pyszna zwłaszcza z dżemem np. u mnie z pigwy i mlekiem................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mąka tortowa 840 gram, drożdże świeże 40 gram, mleko ciepłe 500 ml, masło 120 gram, cukier 10 łyżek, kakao 3 łyżki

Łaciata chałka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. do misy robota wkruszyć drożdże, wlać 400 ml mleka, wsypać 4 5 łyżek cukru i wymieszać, zostawić pod przykryciem na 20 minut
  • etap 2. do zaczynu wsypać przesianą mąkę, wlać stopione letnie masło i hakiem robota wyrobić ciasto z 5 minut aby odchodziło od misy
  • etap 3. ciasto podzielić na 2 części (2/5 i 3/5), kakao wymieszać z resztą cukru i reszta mleka i dodać do większej części ciasta i wyrobić do połączenia składników
  • etap 4. jasne i ciemne ciasto podzielić na 5 części
  • etap 5. jasne ciasto rozwałkować na blat odpowiedni do długości keksówki, ciemne ciasto uformować na wałek, położyć na jasnym i zawinąć w rulon
  • etap 6. keksówka 30 cm wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce układać rulony ciasta, wierzch posmarować mlekiem....................

    piec w 180 C, grzanie góra-dół, około 50 minut, do suchego patyczka, po upieczeniu lekko wystudzoną chałkę wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy