labneh-ser z jogurtów greckich

5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 4 osób

Niby banalna rzecz, ot ser ale o tak cudownym smaku, że nie mogliśmy się od niego oderwać. Aksamitny, kremowy, w sam raz słony. Sklepowe kremowe serki do smarowania chleba zostają za nim daleko w tyle. A do tego robi się sam, ekspresowo i wychodzi tanio.

  • 10 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 duże kubki jogurtu greckiego (po 400 g)
    1/2 łyżeczki soli (jeśli macie zamiar używać tego serka na słodko to dodajcie mniej soli)
    potrzebna będzie też gaza jałowa
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki Ser

Labneh-ser z jogurtów greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na misce umieścić sitko (nie za małe) i nakryć je kwadratem z gazy. Jogurty przelać do naczynia, posolić i wylać na przygotowane wcześniej sitko z gazą. Końcówki gazy zawiązać. Całość wstawić do lodówki. Po kilkunastu godzinach serek wyjąć. Jeśli będzie z niego kapała serwatka to można go jeszcze odcisnąć przez gazę. Następnie rozwinąć i przełożyć na talerzyk.

Porady

Po kilkunastu godzinach otrzymamy kremowy serek do smarowania. Kolejnego dnia ser będzie miał konsystencję pozwalającą upiec z niego sernik (ale wtedy trzeba dać mniej soli). Koszt takiego serka to około 3,5 złotych. Z 800 g jogurtu otrzymałam 480 g sera. Nastawiłam jogurty około godziny 17 a rano następnego dnia serek był gotowy na śniadanie. Banalne, prawda? Taki serek wystarczy wymieszać ze szczypiorkiem i rzodkiewką i mamy zdrowe, przepyszne smarowidło do chleba. Samo zdrowie i kwintesencja smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować